Livestream in 360° op Youtube

Livestreamen op Youtube is al weer enkele jaren mogelijk. Sinds ongeveer een jaar is het ook mogelijk om een 360 graden video op Youtube te plaatsen. Maar wist je dat het ook mogelijk was om een 360 graden video LIVE uit te zenden via Youtube? Je zult denken dat dit wellicht met een stevig prijskaartje gepaard gaat.Het antwoord hierop is: “nee”. De mogelijkheden lijken oneindig. Zo is het heel eenvoudig om met de software van Mimolive elementen als een Twitter tijdlijn of een ‘second screen’ in een 360° omgeving te plaatsen.

Wat is Mimolive?
Mimolive is een softwareprogramma voor het maken en uitzenden van TV programma’s voor scholen en bedrijven. Het wordt gemaakt door Boinx Software welke u misschien beter kent van de stopmotion app iStopMotion. Met Mimolive maak je heel makkelijk een TV programma door middel van een laagstructuur en handige voorgedefinieerde instellingen waardoor het heel eenvoudig is om greenscreen, rolling edits, split screens, picture-in-picture en sinds kort 360 graden video’s op te nemen en uit te zenden. Onderstaande video laat zien hoe eenvoudig het is om met Mimolive en een 360° camera een opname te maken.

Toepassingen
360° video geeft weer een extra dimensie aan een video en het geeft de kijker de mogelijkheid om zelf te bepalen wat hij wil zien. Bij een voorstelling of een presentatie is het mogelijk om te kijken wie er allemaal aanwezig is. Voor zowel scholen als bedrijven is een 360° inkijkje in de school of kantoor een mooie manier om je online te profileren.

Videoediting met Mimolive of een ander programma
Omdat Mimolive een TV productie programma is worden beelden direct ingeladen in een Mac door middel van een HDMI of USB kabel. Ons advies is om hiervoor een HDMI kabel te gebruiken. De LIVE beelden worden via de Thunderbolt ingang van een Mac ingeladen. Hiervoor heb je een Ultrastudio Mini Recorder van Blackmagic design nodig (ca € 150,-).

Het is ook mogelijk om de beelden op te nemen met een 360° camera en deze in te laden in een video editing programma als Premiere Pro. Maar dit heeft nogal wat voeten in de aarde. Als eerste moet je de opnames inladen in je PC of Mac. Dan moet je de beelden van de 360° camera samenvoegen (stitchen) tot 1 opname. Hiervoor maak je gebruik van de bijgeleverde software van de 360° camera. Dan pas kun je de beelden gaan bewerken in een Lineair Editing programma als Premiere Pro. iMovie werkt niet! Om de beelden vervolgens te exporteren naar Youtube heb je een 360 Video Metadata Injector nodig. “Een wat?” zul je je misschien afvragen. Dit is een klein programma die metadata meegeeft aan je video zodat Youtube of Facebook de video als een 360° video zullen weergeven i.p.v een platte video.

In onderstaande video wordt uitleg gegeven over het editen van 360° video

Camera
Er zijn verschillende 360° camera’s te verkrijgen. In combinatie met Mimolive werkt de Rico Theta S als beste. Deze beschikt over een LIVE view en heeft een HDMI uitgang. Voor 360° opnames heb je nog geen 4K nodig. De beelden worden in een aspect ratio van 2:1 opgenomen. Dit zal hoofdzakelijk 1440 bij 720 zijn. Alle 360° camera’s hebben deze instelling doorgaans.

Kosten
De kosten voor een dergelijke hoogwaardige uitzending vallen alleszins mee. De camera kost ongeveer € 360,- en de benodigde Mini Recorder € 150,-. De kosten voor Mimolive zijn voor educatieve doeleinden € 21,- per maand (maandelijks aan/uit te zetten) of € 219,- per jaar. Wel heb je een Mac nodig voor de software. De software is alleen voor de Mac.

Conclusie 
Mimolive is een hele goede en betaalbare oplossing voor TV producties en LIVESTREAM uitzendingen. Het heeft heel veel presets waardoor het makkelijk is om heel snel een professioneel ogende uitzending te maken. Het enige nadeel in mijn ogen is dat de software alleen beschikbaar is voor IOS en niet voor windows.

Ramon Nijhuis
Schoolregisseur.nl

Vragen?
ramon@schoolregisseur.nl
053-4785804

 

 

Geplaatst in Blog